Anglia nem csak London!

Az "Anglia, élet és munkavállalás" testvérblogja azoknak kíván segíteni, akiket a vidéki Anglia vonz.

Címkék

Visitors

NYOMJ EGY LÁJKOT!

NYOMJ EGY LÁJKOT!

2012.01.17. 00:03 Árpádiusz

Liverpool 1. rész

 Észak-Nyugat-Angliában található, a Mersey folyó tölcsértorkolatának keleti oldalánál. A város egy hegygerincre épült, melynek legmagasabb pontja az Everton domb, 70 méterrel magasodik a tenger fölé. Északról Sefton, keletről pedig Knowsley kerülete határolja, míg a Mersey túlpartján Birkenhead és Wallasey városával néz farkasszemet. A város központja mintegy 5 mérföldnyire van a Liverpool öböltől és az Ír-tengertől.

 

 

Liverpoolt, amely Anglia egyik legjelentősebb, és ötödik legnépesebb városa, a Liverpool Városi Tanács kormányozza, egyike annak az öt tanácsnak, ami Merseyside grófságban működik. A 2002-es népszámlálás adatai szerint a városnak 441 477 lakosa van, Merseyside grófsággal együtt pedig 1 362 026 fő tartozik hozzá. Liverpool lakosai magukat nem angoloknak, hanem Liverpudliknak, „Scouser”-öknek tartják, mely elnevezés a jellegzetes liverpooli ételből (scouse, magyarul vagdalt húsos főzelék) adódik. Később a scouse kifejezés a liverpooli dialektus szinonimájává is vált.

A 19. század végére Liverpool a „Birodalom Második Kikötője” lett, köszönhetően annak, hogy London után a legtöbb áru a Mersey parti városon ment keresztül. Ekkorra jelentős ipari központtá is vált a település, és bár mára a gyárak nagy része megszűnt, még mindig jól ismert tengeri kikötőváros.

 

 

Liverpool a hazája két, nemzetközileg is jól ismert labdarúgó klubnak, az Everton FC-nek és a Liverpool FC-nek. A sport mellett nemzetközi hírű kulturális központ is a város, különösen híres a könnyűzenéről, hiszen Liverpool, többek között minden idők egyik legsikeresebb együttesének, valamint Heidi Range (alapító Sugababe) szülővárosa és a Beatlesnek is a szülővárosa. 2008-ban Liverpool volt Európa kulturális fővárosa.

 

 

2001-ben a Liverpool déli részén fekvő Speke kerületben elhelyezkedő repülőteret átnevezték John Lennon repülőtérre, így tisztelegve a város egyik leghíresebb alakja, az egykori Beatles tag előtt. A repülőtér logója Lennon saját magáról készített karcolata, alatta pedig az Imagine című daluk egyik sora, a repülőtér mottója olvasható: „Above us only sky” (Fölöttünk már csak az ég van). A repülőtér volt az egyik leggyakoribb kiindulópontja a Beatles turnéinak, és a gépekbe beszálló énekesekről készült felvételek híressé tették a repülőteret az egész világon.

 

 

A város gazdasága az ezredforduló környékén elkezdett folyamatosan magához térni, a második világháború óta hosszasan elnyúló hanyatlásból. 1995 és 2001 között a város GVA-ja (bruttó hozzáadott érték) fejenkénti 6,3% növekedést mutatott, szemben London 5,8, és Bristol 5,7%-ával. A munkahelyek növekedésének aránya 9,2% volt, szemben az országos átlag 4,9%-os eredményével, az 1998-2002 közötti időszakban. Csakúgy, mint az ország többi részében, jelentős fejlődésen ment keresztül a szolgáltatáson alapuló iparág, több jelentős call-center is létrejött. A kikötő forgalma az új távközlési infrastruktúra kiépítésének köszönhetően még sokáig felülmúlja majd az elvárásokat. Az új típusú média megjelenésével a város jelentős eredményeket ért el a számítógépes játékok fejlesztésében. A turizmus már most is fontos tényező Liverpool gazdaságában, de a várakozások szerint 2008-ban, amikor Liverpool lesz Európa kulturális fővárosa a város különösen kiemelkedően fog teljesíteni ezen a téren. Mindez a vendéglátóipar gyors fejlődéséhez vezetett, új, magas színvonalú szállodák, éttermek és klubok épülnek. A város épületei nem csak a turistákat vonzzák, hanem a filmeseket is, köszönhetően változatosságának, Liverpoolt gyakran használják a világ különböző városainak dublőrjeként. Liverpool mára Anglia második legtöbbet filmezett településévé vált London után.

 

Hasznos címek és linkek:

Önkormányzat: Municipal Buildings, Dale St, Liverpool, L2 2DH  http://www.liverpool.gov.uk/

 JobCentre: 20 Williamson Square, Liverpool, L1 1PW

Adóhivatal: Regian House, James Street, Liverpool, L75 1AA

Family Information Service: The Fairfield Centre, Sheil Road, Liverpool, L6 3AA

http://fsd.liverpool.gov.uk/kb5/liverpool/fsd/home.page

Repülőtér: http://www.liverpoolairport.com/

 

 

Liverpool 2.rész-Szállás                                                          Liverpool 3.rész-Munka

 

 

Információk az angliai életről és munkavállalásról: http://about-uk-work.blog.hu/

 

 

Szólj hozzá! · 2 trackback

Címkék: liverpool


A bejegyzés trackback címe:

https://anglianemlondon.blog.hu/api/trackback/id/tr113489282

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gesztenyével töltött pulyka recept 2011.12.23. 18:31:44

Recept elkészítési módja: A megtisztított pulykát kívül-belül besózzuk, hasüregét bedörzsöljük majoránnával. Hagyjuk egy órát á

Trackback: Profi túlélőcsomag 2011.12.23. 18:31:37

   Kiszámíthatatlanság ellen Kalmopyrin helyett, Rambó-kés túlélő megoldások az üzletben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása