Anglia nem csak London!

Az "Anglia, élet és munkavállalás" testvérblogja azoknak kíván segíteni, akiket a vidéki Anglia vonz.

Címkék

Visitors

NYOMJ EGY LÁJKOT!

NYOMJ EGY LÁJKOT!

2012.03.07. 00:03 Árpádiusz

Coventry 1. rész

 

West Midlandsben található város lakossága száma 2008-ban 309 800 volt, amivel Anglia kilencedik, az Egyesült Királyság tizenegyedik legnagyobb városa. Londontól 150 kilométerre, északnyugatra, Birminghamtől 30 kilométerre, keletre található. Sok más brit nagyvároshoz hasonlóan, Coventryben is jelentős számú és változatos összetételű etnikai kisebbség él. Egy 2006-os felmérés szerint a lakosság 25,2%-a tartozik ebbe a kategóriába. Az etnikai kisebbség elsősorban Foleshill és St. Michael városrészekbe koncentrálódik. Az etnikai összetétel nem tipikus, a legnagyobb nem keresztény csoportot a szikhek alkotják, jelentős számban vannak egyéb dél-ázsiaiak, míg a feketék aránya 3,1%. A bennszülött fehér lakosság 74,8%-os arányt képvisel, akik közül 2,8% ír származású, egyéb helyről származik 2,9%-nyi fehér populáció. Testvérvárosai közé tartozik Dunaújváros és Kecskemét, de arra vonatkozó kimutatást nem találtam, hogy ebből a két városból hányan élnek jelenleg itt.

 

A 18. és a 19. században Coventry egyike volt az óragyártás három angliai központjának. Az angol óraipar hanyatlása miatt – amit elsősorban a svájci konkurencia előretörése okozott – a finommechanikában szakképzett munkások kerékpárgyártásra váltottak, és végül ez lett a későbbi motorkerékpár-, autó-, szerszámgép- és repülőgépipar alapja. Az első cégek még kisebb családi vállalkozások voltak, mint a Coventry Motette, a Great Horseless Carriage Co., a Swift Motor Company, mások több család neve alatt futottak, mint a Humber, a Riley, a Francis-Barnett, a Daimler, a Triumph, továbbá a Massey-Ferguson traktorgyár.

 

A 19. századra Coventry lett a brit kerékpárgyártás központja, az egyik első gyártó cég a Rover volt. A legutóbbi évtizedekig nevezetes volt autóiparáról, számos hazai és külföldi márka autóit, motorjait gyártották és szerelték össze a városban. Itt készült az első angol kerékpár 1865-ben (James Starley), majd az első angol autó 1898-ban (Daimler). A 20. század elején a bicikligyárak nagy része egyre inkább bekapcsolódott a robbanómotor gyártásba, így végül Coventry a motorkerékpár- és a gépkocsigyártás központjává vált. Folyamatos fejlődés után az „aranykor” az 1950-es és 1960-as években volt, és ebben az időszakban, Coventryben volt a legmagasabb átlagjövedelem Nagy-Britanniában.

 

Az évek folyamán az autó-motoripar gyakorlatilag megszűnt a városban, bár a Jaguar még megtartott a városban (Allesley-ben és Whitley-ben) egy kutató és kísérleti bázist, és a Peugeot-nak is van egy részlege a Humber Roadon. Manapság egyetlen járműgyár, a London Taxis International (Manganese Bronze Holdings) működik, itt gyártják a híres londoni fekete taxikat.

 

Hasonlóan jelentős iparág volt a városban a szerszámgépgyártás. Az Alfred Herbert vezető szerszámgép-gyártó cég volt a világban, de 1983-ban a külföldi konkurencia erőteljes nyomása miatt kénytelen volt beszüntetni a termelését. Egy másik híres coventryi szerszámgép-gyártó cég volt az A.C.Wickman, ez az iraki Supergun-botrány miatt zárt be (a vállalkozás tulajdonjogát, különböző fedőcégeken keresztül, Szaddám Huszein kormánya szerezte meg).

 

Coventry iparát manapság a régi iparágak megmaradt részei és új ágazatok megjelenése alakítja. A városvezetésnek hosszas, kitartó munkával, új termelő területek bevonásával sikerült fokozatosan a munkanélküliséget csökkenteni. A jelenlegi ipari összetétel: autóipar, szerszámgép-gyártás, mezőgazdasági gépek, kéziszőttesek gyártása, repülőipari alkatrészek, telekommunikációs eszközök termelése. A jövedelemtermelő ágazatok átszerveződése jelenleg is folyamatban van, az ipari termelés helyét fokozatosan átveszik az üzleti szolgáltatások, a pénzügy, a kutatás, a formatervezés és a fejlesztés, a logisztika és a szolgáltatás.

Hasznos címek és linkek:

Önkormányzat:

Council House, Earl Street, Coventry, CV1 5RR

http://www.coventry.gov.uk/

JobCentre:

Bankfield House, New Union Street, Town Centre, Coventry CV1 2PE

Adóhivatal:

 Sherbourne House, 1 Manor House Drive, Coventry, CV1 2TA

Family Information Service:

Central Library, 17 Smithford Way, Coventry, CV1 1FY

http://www.coventry.gov.uk/cis

 

 Coventry 2.rész-Szállás                                                         Coventry 3.rész-Munka

 

Információk az angliai életről és munkavállalásról: http://about-uk-work.blog.hu/

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: coventry


A bejegyzés trackback címe:

https://anglianemlondon.blog.hu/api/trackback/id/tr63534485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása